Follow by Email

Sabtu, 11 Ogos 2012

Ramadhan 1433 H


             Alhamdulillah , pada hari ini aku berkesempatan untuk menulis di blog ini sejak beberapa bulan tidak membuka dan menulis di ruang ini. Bukan malas hendak menulis .tetapi terlalu banyak perkara yang mesti dibereskan dahulu sehinggakan aku terlupa bahawa sudah lama aku tidak menjenguk di blog sendiri.
Alhamdulillah ,syukur kehadrat Allah kerana masih diberi kesempatan untuk aku dan semua rakan menunaikan ibadat puasa hingga ke hari ini. Madrasah Ramadhan ini cuma tinggal beberapa hari sahaja lagi. Fasa ketiga ini Allah menjanjikan pembebasan api neraka kepada hambaNya yang berpuasa dan diberikan satu malam iaitu Lailatul Qadar. Ayuh semua marilah kita lipat gandakan ibadat kita dan sama-sama kita hidup malam-malam yang terakhir ini dengan beribadah kepada Allah. Rebutlah peluang ini kerana kita mungkin tidak akan berjumpa dengan Ramadhan pada tahun hadapan. Mahu atau tidak tidak berapa lama lagi ramadhan akan meninggalkan kita. Itu adalah hakikatnya, bagi kita adakah ramadhan akan meninggalkan kita atau kita yang akan pergi dahulu daripada Ramadhan. Disamping itu , keluarkanlah zakat fitrah untuk menyucikan fitrah kita dan perbanyakkan sedekah kerana perbuatan itu amat mulia di sisi Allah.
Bersama-sama ini saya ingin berkongsi maklumat tentang ibadat puasa. Sebagaimana diketahui puasa pada bulan Ramadhan adalah ibadat yang difardhukan oleh Allah s.w.t.. Dalam erti kata lain setiap orang Islam yang melakukannya hanya kerana mematuhi perintah Allah s.w.t. dan melaksanakan tanggungjawab keimanan kepadaNya tanpa memandang kepada sebarang kemungkinan yang berlaku. Sebagai natijah daripada ibadat tersebut.
Antara hikmah dan faedah puasa ialah:

i.                     Boleh menyedarkan hati orang yang beriman bahawa dirinya di bawah perhatian Allah.
ii.                   Bulan Ramadhan adalah bulan suci antara semua bulan dalam setahun.
iii.                  Allah menghendaki semua hambanya memenuhi bulan tersebut dengan amalan ketaatan dan taqarrub kepadaNya.
iv.                Kekenyangan yang berterusan dalam kehidupan seseorang akan memenuhi dan menyuburkan jiwanya dengan sifatsifat keras hati dan keterlalulan.
v.                 Membangunkan masyarakat Islam dengan sifat kasih sayang dan prihatin.

Firman Allah s.w.t dalam Surah alBaqarah, ayat 183:
Maksudnya: Hai orangorang yang beriman! Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana ia diwajibkan ke atas orangorang yang terdahulu dari kamu supaya kamu bertaqwa.

Sayid Qutub berkata: Demikianlah ayat ini menonjolkan matlamat agung dari ibadat puasa itu, iaitu untuk mencapai taqwa. Taqwa itulah yang bersemarak di dalam hati ketika ia mengerjakan fardhu puasa kerana menjunjung perintah Allah s.w.t dan mengutamakan keredhaanNya. Taqwa itulah yang mengawal hati dari merosakkan ibadat puasa dengan maksiat walaupun maksiat yang berbisik di dalam hati. Orangorang yang dihadapkan ayatayat alQuran ini kepada mereka memang sedar betapa tingginya maqam taqwa di sisi Allah s.w.t dan betapa berat timbangannya di dalam neraca Allah. Taqwa itulah matlamat yang ditujukan oleh jiwa mereka dan ibadat puasa hanya merupakan salah satu alat untuk mencapai taqwa dan salah satu jalan yang menyampaikan kepada taqwa. Oleh sebab itulah ayat ini mengangkatkan taqwa dihadapan mata mereka selaku matlamat yang gemilang yang dituju oleh mereka menerusi ibadat puasa.
Semoga kita mencapai tahap ketaqwaan melalui ibadat puasa Ramadhan yang telah kita lalui pada tahun ini. Amin.